Vragen over wijn

In dit blogartikel leest u antwoorden op 10 populaire vragen over wijn.

Vraag 1. Voldoende Water drinken
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.

Vraag 2. Wanneer is de wijn niet meer goed?
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.

Vraag 3. Wijn voor het serveren decanteren.
Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn – en ja, zelfs een witte – kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.

Vraag 4. Hoe lang kan je wijn bewaren?
Een geopende fles wijn blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Een wijn die afgesloten is met een schroefdop gaat vaak iets sneller achteruit dan een geopende fles met een kurk. Tip: wanneer je een geopende rode wijn in de koelkast bewaard gaat hij minder snel achteruit dan wanneer je de fles op kamertemperatuur bewaard.

Vraag 5. Kan je bevroren wijn drinken?
Kun je bevroren rosé, witte of rode wijn nog drinken? In principe wel, maar de meeste mensen houden niet van de smaakverandering. Mocht de smaak niet bevallen, verwerk de overgebleven wijn dan tot sangria of een lekkere pastasaus.

Vraag 6. Is wijn slecht voor je suiker?
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”

Vraag 7. Kan oude wijn bederven?
Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder.

Vraag 8. Hoe lang mag je niet rijden na een fles wijn?
Ik heb alcohol gedronken. Na hoelang mag ik weer rijden? Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur ’s avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed.

Vraag 9. Wat is beter voor de lijn: witte of rode wijn?
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.

Vraag 10. Is wijn goed voor het hart?
Nee, alcohol is niet gezond, ook rode wijn niet. Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond.