Wijn maken
Alles wat u wilt weten over wijnmaken, in dit blogartikel leest u meer over de kunst van het wijnmaken.
Hoe kan je wijn maken?
De druiven worden geplukt en vervolgens geperst. Daarna gaat het druivensap de gistkuip in. Witte wijn wordt gemaakt van witte en rode druiven. Na het persen verwijdert men onmiddellijk de schillen en pitten om verkleuring van het sap te voorkomen.
Hoe rode wijn maken?
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De basis is heel simpel: druiven fermenteren van nature zonder de toevoeging van suikers, zuren, water of andere stoffen. Het Saccharomyces gist in druiven zorgt dat suikers worden omgezet in alcohol. Et voilà: daar is je wijn!
Rode wijn is een mengsel van pitten, schillen en sap: de most. Dit mengsel wordt in een gistvat gepompt, waar de druiven moeten gaan gisten. De ideale gistingstemperatuur voor rode wijn ligt tussen de 20 en de 30 graden. Het gistingsproces duurt meestal zo’n 6-14 dagen.
Zelf wijnmaken?
Voor de wijn zelf heb je druiven (of druivensap), gist en optioneel citroensap nodig. Daarnaast heb je de volgende hulpmiddelen nodig: een grote witte emmer, een glazen fles met waterslot, een hevel en een oud (maar wel schoon) stuk vitrage of een vochtdoorlatende doek.
Hoeveel gist heb je bij wijnmaken nodig?
De hoeveelheid moet worden beperkt om bijverschijnselen te voorkomen. Een dosering van 0,5 gram per 10 liter is voldoende.
Is wijn maken moeilijk?
De natuur heeft de wijnmaker niet de makkelijkste vrucht gegeven. Eigenlijk kan je van alle vruchten wijn maken. Waar suiker in zit, is gisting mogelijk, dat wil zeggen: omzetting van suiker in alcohol. Maar alleen in druiven waarvan wijn gemaakt wordt, zit voldoende suiker om 12 à 13% alcohol te produceren.
Hoe lang duurt zelf wijn maken?
Net als bij rode en witte wijn duurt de alcoholische gisting ongeveer 10 dagen. Vervolgens wordt de wijn opgevangen in een kuip en krijgt deze een paar weken de tijd om te stabiliseren voordat deze gebotteld wordt.
Hoe wordt de wijn in stappen gemaakt?
De basisstappen daarna zijn: oogsten, ontstelen, pletten, maceratie, alcoholische gisting, persen, rijpen of verouderen, klaren en bottelen. Bij de wijnbereiding zijn deze stappen gebruikelijk voor witte, rosé en rode wijnen, maar de volgorden kan veranderen, afhankelijk van het type wijn.
Welke suiker toevoegen aan de wijn?
De wijnmaker gebruikt gewone witte kristalsuiker die wordt opgelost in de most en via overpompen gemengd met de wijn. Dit gebeurt best bij het begin van het gistingsproces. Voor rode wijn kan de suiker afkomstig zijn van riet- of bietsuiker; voor witte wijn gebruikt men alleen rietsuiker.
Hoeveel suiker heb je nodig?
Een grove regel is dat men 16 gram suiker per liter most moet toevoegen om 1% te stijgen. Voor een wijn van 12% moet er 200 gram suiker per liter most aanwezig zijn. Als men op de hydrometer een waarde van 1078 meet (= 168 gr. suiker/liter) moet men dus per liter most 32 gram suiker toevoegen.
Hoe lang duurt te vergisting?
Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
Hoe lang de wijn hevelen?
Samenvattend: – We hevelen de most van de pulp na enkele uren of een paar dagen. – Dan hevelen we de wijn als er geen gisting meer plaats vindt – Vervolgens hevelen we de wijn elke 3 maanden zolang er sediment wordt gevormd.
Hoeveel druiven heb je nodig?
Voor één fles wijn is gemiddeld 1 tot 1.2 kilogram druiven nodig. Dat zijn ongeveer 800 druiven. Jancis Robinson rekent met 1.42 kilogram druiven per liter wijn.